DANSK DESIGN PORTAL


Hun startede med, at skabe tasker allerede som 7 årig i Kazakhstan, og gjorde sig hurtigt bemærket på de forskellige modescener grundet sine evner og ihærdighed. Men da hun fik mulighed for, at deltage i det italienske Project Runway, tog hun et valg der ændrede hendes liv.

I dag driver hun virksomheden DISORTI i Københatvn og udlever sin største drøm, samtidig med at hun er mor. Vi har mødt den varme og passionerede kvinde bag det unikke taskebrand DISORTI, til en snak om at drømme store drømme,  om ikke at have plads til frygt og tvivl, og om hendes personlige tilgang til livet og til det at skabe glæde gennem design.

Af DANSK DESIGN PORTAL 07.10.2017

Hvad ser du som din største last & din bedste evne?

Min største last er min perfektionisme. Det kan virke som en stor bremse for en iværksætter, da det betyder mange timers arbejde samt spildte ressourcer for, at skabe et produkt jeg er tilfreds med. Min bedste evne er min ihærdighed! Min opskrift på succes er hårdt arbejde og udholdenhed.

 

Hvad elsker du mest ved livet?

For mig er der 4 vigtige aspekter af livet:

1. Jeg har brug for, at elske og at blive elsket.

2. Kærligheden til min familie. Min familie er min rygrad, min støtte.

3. Kærligheden til mit arbejde. Som kunstner, udtrykker jeg mig selv gennem mit arbejde og hvis jeg er i stand til at gøre nogen bare en lille smule gladere, så har jeg opnået succes som menneske.

4. Jeg går meget op i at have en god balance og en sund attitude til livet og lever efter udtrykket “A sound mind in a sound body.”

 

Hvad hader du mest ved verden som den ser ud i dag?

Et af de principper jeg lever efter er “What goes around comes around”. Jeg forsøger, at elske verden & til gengæld tror jeg på at den elsker mig tilbage.

 

Hvad har været karakteristisk ved din barndom– Er der særligt enkelte mennesker du mener har haft stor indflydelse på den kvinde du er i dag?

De mennesker der har været med til, at forme mig er mine forældre. De var allerede i min tidlige barndom, opmærksomme på at jeg var tiltrukket af kunst og håndværk. Et eksempel er, at jeg da jeg var omkring 7 år gammel, splittede min mors dyreste taske ad. Hvad ville de fleste mødre gøre? I stedet for, at skælde mig ud fordi jeg havde ødelagt hendes taske, min mor spurgte mig ”Hvorfor gjorde du det?” Og jeg svarede ”Fordi jeg også vil have en sej taske”, og så viste jeg hende den taske jeg havde lavet ud af resterne fra hendes taske. Fra den dag af, plejede mine forældre mine evner og støttede min interesse i kunst og mode. Det at min mor og far nærede min kreativitet og troede på mit potentiale, er grunden til jeg er den jeg er i dag. 

 

Hvordan er du kommet til her hvor du er i dag?

Som sagt tidligere, mine forældre støttede mig og plejede mine interesse i håndværk. De købte mig en gammel Singer symaskine, så jeg allerede fra min tidlige barndom kunne sy kjoler og accessories til først dukker, 

og senere til andre børn. Jeg kunne godt lide at eksperimentere med materialerne. For eksempel, kunne jeg finde på at lave en strikket cardigan med "enchased" sten. Min kreative eksperimentering gik ud på, at finde ud af hvordan forskellige materialer matcher hinanden og at teste deres kompabilitet. Da jeg var 12 år var det muligt for mig, selv at tjene lommepenge ved at sælge mode accessories på hos de lokale håndarbejds butikker. Som teenager så jeg den mexicanske TV serie Simplemente Maria. Historien om en pige fra en arbejderfamilie som ender med, at blive fashiondesigner og kommer med til internationale modeshows, inspirerede mig til at forfølge min egen drøm om, at blive fashiondesigner. Jeg kom ind på en kunstskole hvor jeg uddannede mig inden for kunstmaling og skitsetegning. Det hjalp mig til, at klare eksaminerne i kreativitet, da jeg kom på universitetet, med fashiondesign som linje. På første år på universitetet præsenterede jeg en kollektion af fashion accessories skabt med gobelin teknik. Jeg fik stor succes med mit første designprojekt. Det motiverede mig til, at deltage i flere forskellige konkurrencer for unge fashiondesignere i hele Kazakhstan.

Der blev skrevet om min aktive deltagelse i fashionshows, i både lokale og landsdækkende aviser. Mit arbejde blev også bemærket i udlandet. I 2006 da jeg gik på mit sidste semester på universitetet, modtog jeg en invitation til den internationale Graduate Fashion Week ”Fashion Assembly” i Moskva i Rusland. Så jeg brugte rigtig mange af mine aftener på, at forberede min nye kollektion ”Steppe Glamour”.

 

Da min præsentation I Moskva blev en succes, gav det mig rigtig god international eksponering. Det gjorde det muligt for mig, at søge om at komme med i ”Union of Designers of Kazakhstan. I 2007 lavede jeg endnu en kollektion som jeg præsenterede for juryen, sammen med min portefølje med mine resultater som fashiondesigner. Deres bedømmelse af min præsentation, resulterede i at jeg fik æren af, at blive medlem af Union of Designers of Kazakhstan.

Efter jeg var færdig med universitetet, arbejdede jeg som kurator og promoter for unge talentfulde fashiondesignere. Jeg udfyldte mange forskellige roller fra at organisere modeshows til at lede mit eget modelbureau. Men da fashiondesign er min store passion, forblev jeg aktiv som designer. Jeg præsenterede mine kollektioner på mange forskellige runways i Kazakhstan, Rusland & Ukraine.

Lige midt I denne spændende hverdag, blev jeg gift og flyttede til Danmark. Min mand boede allerede i Danmark og for mig var det som en ny udfordring. En udfordring til at realisere mig selv som designer i Europa. I 2012 blev vi berigede med vores dejlige søn. Jeg dedikerede et par år til ham og min familie. Her i Danmark ledte jeg efter et job som designer, men mine ansøgninger blev ofte afvist fordi jeg ikke kendte det danske sprog.

Sidste år, besluttede jeg mig for at forfølge min store drøm om, at eje mit eget firma. Jeg etablerede DISTORTI – “Delivering happiness through personalized bags”. Så nu er jeg her, ejer af min egen lille virksomhed I Danmark.


"Hver kunde er unik. Det er præcis det DISORTI handler om. At fremhæve unik skønhed i hver personlighed. Derfor er der ikke 2 ens DISORTI tasker. Alle produkterne er unikke, fuldstændig ligesom mennesker."

Hvordan stemmer din plads i verden overens med hvem du gerne ville være da du var lille?

Jamen, min barndomsdrøm om at blive fashiondesigner gik i opfyldelse og jeg er utroligt stolt af mit eget brand Disorti.

 

Hvad betyder design for dig?

For mig skal design være:

1. Praktisk og bekvemmelig. - Hver detalje har sin egen plads.

2. Skønhed. -  DISORTIs tasker skal være en glæde for øjet.

3. Unikhed. - Et produkt skal have kant, for at tiltrække kunder.

 

Hvad gør dig speciel som designer?

Det er nok min tilgang til design. Jeg giver mine kunder mulighed for, at være en del af den kreative proces i at skabe deres egen drømmetaske. Hvis min kunde har lyst til det, kan hun eller han deltage i alle trin i processen, lige fra skitsering, materialeudvælgelse og til fitting. Mine kunder får altså mulighed for, at se og mærke materialerne mellem fingrene, så de er sikre på, at det er præcis det de vil have. Det kan fx hjælpe dem til, at vælge den helt rigtige farve og blødhed på læderet. Jeg giver mine kunder mulighed for selv, at mærke magien ved en kreativ proces. Det er sådan DISORTI leverer glæde gennem personlige tasker. Derudover laver jeg også limited edition kollektioner og de kan købes hurtigt og enkelt på min webshop www.disorti.com

 

 

Har du et yndlingsprodukt?

Nej det har jeg ikke, for alle DISORTIs produkter er skabt med kærlighed.

#madewithlove by #disorti

 

Vil du fortælle os hvornår og hvorfor du har startet din virksomhed?

På et tidspunkt da jeg lige var flyttet til Danmark, havde jeg brug for en rygsæk. Men jeg kunne ikke finde en der passede til mig. Måske vidste jeg heller ikke hvor de gode butikker lå dengang haha! Men det betød, at jeg lavede en selv. Efterfølgende fik jeg rigtig mange henvendelser fra forbipasserende mennesker på gaden, når jeg gik med den, som spurgte hvor jeg havde købt den. De var vilde med designet og ville gerne have en lign. Jeg tænkte med det same, at det var et tegn på at jeg var nødt til, at starte mit eget brand.

Men før jeg tog det endelige skridt og etablerede virksomheden, validerede jeg min antagelse om at det kunne blive en succes, gennem mit netværk og gode venner. Jeg skabte tasker til dem, og indsamlede rigtig brugbar feedback. Resultatet viste, at der var stor efterspørgsel på de produkter jeg laver, og det var sådan DISORTI blev sat i verden.

 

Hvad er din vision som designer?

“DISORTI – delivering happiness through personalized bags”.

Jeg putter et stykke af mit hjerte I hvert produkt.

 

Hvilket formål har dit brand?

At give glæde til andre gennem mine produkter. det ultimative mål er, at have et lille hjørne i folks hjerte, med DISORTI produkterne.

 

Hvad prøver du at fortælle via dit design? 

Hver kunde er unik. Det er præcis det DISORTI handler om. At fremhæve unik skønhed i hver personlighed. Derfor er der ikke 2 ens DISORTI tasker. Alle produkterne er unikke, fuldstændig ligesom mennesker.

 

 

Hvorfor har du valgt, at  producere dine produkter selv i stedet for, at få dem produceret udenlands?

Først og fremmest, så putter jeg kunderne i fokus. Kunden skal have en personlig oplevelse fra designeren selv. Det er min passion, at give glæde gennem personlige tasker, og det kan simpelthen bare ikke outsources.

 

Hvorfor lige taskedesign?

Accessories og især tasker, er min passion helt tilbage fra min barndom. Et ordsprog lyder ”Man kan aldrig få for mange sko”,- jeg siger ”Man kan aldrig få for mange tasker!”

Beskriv din egen arbejdsstil?

Jeg ville beskrive min arbejdsstil som ”brændende for fortrinlighed”. Jeg ender ofte med, at sidde mange timer efter et møde med en kunde og arbejde videre i ”work-mode”, fordi jeg føler mig så inspireret. I de situationer kan jeg IKKE lide, at blive forstyrret haha.

 

Beskriv nogle af stepsne – hvordan bliver produkterne skabt?

Der er generelt 5 trin i produktionen af taskerne:

1. Skitsering

2.Materialevalg  

3. Valg af tilbehør og detaljer, fx knapper, lynlåse, for mm.

4. Opmåling og tilskæring

5. Syning af tasken

 

Kan du fortælle en god og en dårlig episode – fra din opstartsfase?

I begyndelsen investerede jeg ikke I en ordentlig industri symaskine. Efter jeg havde spildt rigtig meget tid og materiale, havde jeg lært den lektie. – Invester i ordentlige redskaber!

 

Hvilke tanker vil du gerne have at man får – når man ser på din virksomhed?

Glade kunder!

 

Hvad er ud fra dine oplevelser det sværeste ved, at være nyopstartet designer?

Mange mennesker har tvivl og ”hvad hvis” tanker når de starter deres eget firma. Jeg opfordrer entreprenører til at smide alle de tvivlende tanker langt væk, og i stedet være modige og lidt naive og bare starte sin rejse.

 

Hvad er så det bedste ved, at være designer?

At kunne løfte andres humør og påvirke andre med positive energi.

 

Hvad er din største frygt?

Jeg har ikke frygt. Der er simpelthen ikke plads til frygt i en iværksætters ånd.

 

Er det det hele værd?

Absolut JA!! Jeg realiserer mit livs drøm med DISORTI. Og jeg realiserer mig selv som menneske gennem mit design.

 

Hvilke andre designere ser du op til og hvorfor?

Jeg er fan af Kenzo Takada. Hans biografi er virkelig inspirerende og hans design dybt fascinerende. Men jeg kan også rigtig godt lide stilen i John Gallianos tidlige arbejde.

 

Hvordan formår du at motivere dig selv på dårlige dage?

På en dårlig dag, ser jeg en motiverende film. Der er ikke nogen nem vej til succes og det at se på andres veje dertil, hjælper mig.

 

Hvad er din største inspiration?

Jeg får inspiration fra følelsesmæssige og visuelle oplevelser. Hver kunde sætter et følelsesmæssigt fodaftryk i mine made-to-order produkter. Den visuelle inspiration får jeg fra mine rejser, fra udstillinger mm.

 

Hvordan har livet overrasket dig?

Da jeg tiltog i den internationale fashiondesign konkurrence ”Nuance” i Kiev, Ukraine, hvor jeg vandt en billet til at deltage i den italienske udgave af TV Showet Project Runway. Overrakselsen blev endnu større da jeg kom hjem, for der opdagede jeg at jeg var 7 uger gravid. Livet kaster til tider udfordringer efter dig, som gør det nødvendigt at prioritere. Dengang prioriterede jeg familie og jeg returnerede præmiebilletten og dedikerede min tid til, at starte og skabe min familie. Og det ved jeg, var den fuldstændige rigtige beslutning.

 

Hvad er det bedste råd nogen har givet dig?

En af mine undervisere på designskolen plejede at sige: “Never stop exploring, always be in the search of professional excellence, develop yourself and your design”.

 

Hvilket råd vil du give til andre designere derude?

Lyt til dit hjerte. Det vil fortælle dig den rigtige vej.

DANSK DESIGN PORTAL IVS

CVR: 38829041

KONTAKT: danskdesignportal@gmail.com

Obs. Vi anvender IKKE cookies & lagrer ikke vores læseres oplysninger.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk