DANSK DESIGN PORTAL


NOYER ER INDBEGREBET AF DANSK DESIGN - ALT ER GENNEMTÆNKT & ALLE PRODUKTER ER SKABT I DEN GAMLE KAPSELFABRIK I VALBY

Det er en grå tirsdag i Valby, men så snart skaberne bag Noyer åbner op og byder os indenfor på værkstedet i den gamle kapselfabrik, glemmer vi vejret udenfor. Nostalgien vælter ind over os, med duften af det amerikanske valnøddetræ der er det gennemgående materiale i Noyers kollektioner. Det minder mig om min barndom, om det værksted min far stod og skabte ting i. Men det her sker lige nu, det sker midt i globalisering, outsourcing og d. 4. industrielle revolution. Det sker måske som en modreaktion til de 3 begreber. For her på Noyers værksted, midt i storbyen i år 2017, glemmer man tid og sted. Der er smil, leg, høj motivation og passion, at se i alles ansigter – og det smitter...

 

Af DANSK DESIGN PORTAL, 25. Oktober 2017

Hvem?

Janus Larsen - 34 år - Valby

Pelle Larsen - 38 år - Valby

Nikolaj Hviid - 26 år - Østerbro

 

Hvad ser I som jeres største styrker & svagheder?

Det er en kæmpe styrke, at Noyer rent faktisk er “made by hand” - vi producerer alt her på værkstedet i Valby. På den måde har vi mulighed for at gå de ekstra 10%, som vi mener forsvinder ved at fabrikere ude. I perioder lægger det pres på vores produktion, da vi selv har alle produkter i hånden hele vejen. Men vi kan stadig følge med - og nyder at levere noget helt særligt til vores kunder. Alle produkter har sit eget udtryk - ikke to er helt ens. Det er en vigtig ting for os, fordi vi tror på, at folk bliver glade for noget, der er deres eget. Men det er ikke kun i forbindelse med vores produkter, vi går op i kvalitet. Der er mange diskussioner på værkstedet om, hvad der er god mad, god musik, god arkitektur og alt muligt andet.

 

Hvordan er I nået til hvor I er med Noyer.dk i dag?

Noyer startede som et side-projekt, som Janus startede, da han var tømrer. Faktisk arbejdede Janus på Noyer uden for arbejdstid hos sin gamle tømrermester. Noyer tog fart, og Janus stoppede som tømrer, og lejede et kælderlokale her på Carl Jacobsensvej i Valby. Her kom Nikolaj til. Nikolaj er snedker og havde stået i lære der, hvor Janus arbejdede som tømrer. For et år siden havde Noyer vokset sig så stort, at det flyttede op i de nuværende lokaler.

 

 

Når man siger ”Dansk design” hvad tænker I så?

For os handler godt design om både æstetik og funktionalitet. Ting, som er smukke at se på, men som samtidig har en funktion.

 

 

 

Vil I fortælle lidt om jeres kultur hos Noyer.dk?

Vi er mere end kollegaer - vi bruger masser af tid sammen. Vi har masser af fælles interesser. gastronomi, musik, kunst, gadgets, nørdede ting. Vi er rigtigt meget sammen. Både for at udvikle nye produkter og samtidig følge med produktionen, har vi mindst en gang om ugen “lang dag”. Her bliver vi efter “luk”, spiser sammen og hygger os med at udvikle ting og lege os frem til løsninger. Nogle gange laver vi ting, som skal blive produkter - nogle gange laver vi ting til os selv. Samtidig omgiver vi os med et fedt netværk af kompetente mennesker, som alle har hjerte-aktier i Noyer. De kommer også forbi - både for at hjælpe til, for at hænge ud og fordi, vi godt kan li at arbejde/leg/hygge smelter sammen. Den vision opnår vi. Det er fedt.

Måske er det specielt, at vi designer foran saven - ikke en Mac computer. Vores designproces tager udgangspunkt i materialernes særlige egenskaber og vores teknikker, og så prøver vi os frem. På den måde kan vi meget hurtigt får en prototype på et nyt produkt i hånden, og derfra kan vi finpudse det. Og så er vores udtryk jo helt klart noget, som verden ikke har set før. Men sådan er det vel med designere….

 

 

Kan I huske den dag hvor beslutningen om, at starte op selvstændigt blev truffet?

“Jeg har altid bygget i træ - så længe jeg kan huske. I ved, huler i træ, bar på mit teenage værelse, store flotte højtaler, special-designede møbler til min første lejlighed. Men jeg kan huske den dag, hvor jeg besluttede mig at sige tømrerjobbet op, og startede op selv. Det var en stor dag.” Det skal være funktionelt, smukt at se på, noget som ikke er set før, brugbart, sjovt og spændende at lave. Det er vores principper. I forhold til vision, så vil vi gerne give vores bud på lækkert design på det internationale marked. Og vi er stille og rolig på vej derhen.

 

Hvorfor er det lige præcis interiør design I har valgt at skabe?

Vi laver interiørdesign fordi, det hele startede med et skærebræt. Jeg designede et skærebræt, som både er smukt at se på, og som passer ned i en standard køkkenvask (funktionelt). Det var nemlig vigtigt for mig, at det kunne bruges. Så kom de andre produkter som en naturlig følge heraf. Bordene er en form for storhedsvanvid. Dem designede vi fordi, vi kan! Blandet op med, at vi kunne se, at designet kunne mere end kun skærebrætter. Formen er smuk i alle størrelsesforhold viser det sig. Bindeledet mellem vores produkter og os er, at vi elsker smukke ting, som kan bruges til noget. Vi kan også godt lide ting, der ikke kan bruges til noget, men som er smukke. Det er bare sjovere, når man har fagligheden, at lave ting som kan begge dele.

 

 

Hvordan er jeres typiske arbejdsproces?

Et godt eksempel på vores arbejdsproces er vores barstol. Den er vores senest udviklede produkt, og den blev udviklet på 12 timer. Fra de første pinde var sat sammen en eftermiddag gik der 12 timer til vi havde den første prototype. Sidenhen har der været finjusteringer, men udtrykket er det samme, som da vi udviklede den. Vi vil gerne have at vores produkter understøtter de aktiviteter, de indgår i. Fx. vil vi gerne tilbyde et bord, som man sidder godt ved, som et smukt at se på, og som ingen andre har. Vi mener, det understøtter den aktivitet, der handler om at sidde og hygge med god mad rundt om sit spisebord. Gerne i godt selskab selvfølgelig. Det kan vi ikke sørge for, men vi kan tilbyde folk et bord, som understøtter alt det andet.

 

 

 

Hvad har været det mest udfordrende i jeres opstartsfase når I har vokset så hurtigt?

Det er jo en udfordring at få tid nok. Tid til at producere (når man jo rent faktisk gør det herhjemme), tid nok til at få alle ens tanker ud i verden, samtidig med, man driver en virksomhed.

 

 

Hvad er det bedste ved, at designer i sit eget brand?

Det bedste ved at være designer er, at man får tingene, som man gerne vil have dem. Ellers er det jo en selv, man skal op at skændes med:-)

 

 

Hvad er jeres største frygt omkring brandet?

Den største frygt er, at miste det helt vildt fede set up, vi har lige nu. Vi er meget bevidste om, at det er et privilegium, at vi kan have det så fedt med arbejdet, som vi har nu. Man kan jo godt frygte, at det ændrer sig, når vi bliver større. Så er det jo svært at bibeholde den her kultur. Men på den anden side, så kommer der jo en anden. Og det kan jo også være fedt.

 

 

Er det så det hele værd?

Det er uden tvivl det hele værd! Det her er ikke et valg. Det kan ikke være anderledes. Noyer skulle op at stå. Det var den eneste vej frem for os.

 

 

Har I også dårlige dage – og hvordan håndterer i dem hvis de kommer?

Dem har vi jo alle. Vi kører med flydende arbejdstider, så der netop er plads til og erkendelse af, at folk har dårlige dage. Så længe vi leverer det vi skal til vores kunder, så er det faktisk helt ok at tage en dag, hvor man ikke er på max. Det er også derfor vi har bygget en seng, som kan klappes ned inde på kontoret. Der har vi hver især taget en middagslur, hvis energiniveauet ikke har været til andet. Nogen gange skal det også til, hvis man skal udvikle sig - at se på andre ting, end det som værkstedet tilbyder. Det er faktisk en stor udfordring, at vi er så glade for at være her, så det er svært at gå hjem. Godt vi altid har plads til familie og venner herude. Og nogle gange bliver en dårlig dag også vendt af at komme herned og lave noget... i træ.

 

 

Hvor er I om 5 år?

Om 5 år er vi måske stadig her i Valby - bare med et større produktkatalog. Og med mange flere internationale kunder.

 

... Det går hurtigt op for os, at skaberne bag brandet ikke blot er designere og håndværkere, men at de også har lidt af et opfinder gen som driver dem, til at flytte normerne for hvad man kan lave i træ. Her er der ingen grænser. En del af dagen går med, at gætte os frem til hvad forskellige produkter er. Blandt andet hænger der et køleskab i træ på væggen, men ingen af os formår at gætte dets funktion – netop fordi et køleskab i træ ikke er noget vi har set før. Janus som startede det hele, forklarer at mange af idéerne til de produkter de skaber, kommer til ham fordi, han selv har et behov for et bestemt produkt.  Denne problemløsningsorienterede mentalitet, går da også igen på værkstedets kontor, køkken og badeværelse, som er et helt univers af løsninger i amerikansk valnød. Men udover, at Noyers skabere er løsningsorienterede opfindere, så er de altså også virkelig stilsikre. Der er ikke en løsning eller produkt som falder udenfor deres minimalistiske og samtidig rustikke stil med kombinationen af amerikansk valnød og kobber.

DANSK DESIGN PORTAL IVS

CVR: 38829041

KONTAKT: danskdesignportal@gmail.com

Obs. Vi anvender IKKE cookies & lagrer ikke vores læseres oplysninger.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk